INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Kiinan keittiössä kiehuu siivu suomalaista lihaa

Uutinen   •   Touko 29, 2018 10:21 EEST

Teksti: Tiina Rantakoski/BSTR, kuvat: Tuukka Kiviranta ja Atria

Atrian vienti Kiinaan ei tarkoita vain hotpot-lihaa ja puhdasta tuotantoa. Se on myös oikeita kontakteja ja savusaunassa syntynyttä luottamusta.

Atrian viennistä vastaava johtaja Markku Hirvijärvi on viime vuodet reissannut Kiinassa hieromassa sianlihan kauppaa. Seurueeseen on usein kuulunut niin Seinäjoen kaupungin, Etelä-Pohjanmaan maakunnan kuin ministeriönkin edustajia.

– Aasian kaupassa on kyse pitkäjänteisestä yhteydenpidosta. Ministeriö, Evira ja kaupunki olivat jo vuosia tehneet työtä, joka huipentui sianlihan vientilupaan. Ilman päättäjien siunausta ei bisneskään etene.

Myös kiinalaiset kumppanit ovat käyneet useilla tutustumismatkoilla Suomessa. Atrian tehdas Nurmossa on yksi Euroopan suurimmista ruokatehtaista, jossa maailman modernein sikaleikkaamo, tehokas tuotanto ja jäljitettävyys vakuuttavat vierailijat kerta toisensa jälkeen.

Matkoihin liittyy paljon myös vieraanvaraisuutta ja vapaa-ajan toimintaa. Suomessa kiinalaisvieraat ovat päässeet muun muassa savusaunan löylyihin ja Lapin rinteille.

– Aikaa yhdessä viettämällä tutustutaan ja tunnustellaan, halutaanko yhteistyötä tehdä ja tuleeko siitä molemmille osapuolille lisäarvoa. Luottamuksen kehittyminen vaatii aikaa, Hirvijärvi korostaa.

Atrian Kiinan viennin kohteita on eri puolilla maata. Yksi niistä on Chongqing, jonka kaupunginosa Jiangjin on Seinäjoen ystävyyskaupunki. Chongqingissa on yli 30 miljoonaa asukasta, joten se on yksi maailman isoimmista kaupungeista.

Atria on ainoana lihantoimittajana mukana Nordic Health Food –kaupassa ja –verkkokaupassa Hunanissa. Hunanin maakunnan 70 miljoonan asukasta tuovat ison potentiaalin myös laadukkaille premium-tuotteille.

Kolme miljoonaa kiloa yli valtamerten
Hirvijärvi kertoo, että Kiinassa syödään puolet maailmana sianlihasta, mikä tarkoittaa peräti 54 miljardia kiloa vuodessa. Maan väkimäärä on jo 1,4 miljardia eli liki viidennes koko maapallon väestöstä.

Atria sai sianlihan vientiluvan Kiinaan loppuvuodesta 2016. Vienti käynnistyi seuraavana keväänä ja lihaa liikkui valtamerten yli yhdeksässä kuukaudessa kolme miljoonaa kiloa.

– Asiakkainamme on ravintola- ja hotelliketjuja sekä teollisuusyrityksiä. Tärkeintä on löytää ne oikeat kontaktit, joiden kanssa kauppa toimii. Sekin vaatii pitkäjänteisyyttä.

Chongqingin alueella syödään paljon hotpot-ruokia, ja pelkästään niihin keskittyneitä ravintoloita on jättikaupungissa peräti 30 000. Hotpot-ruokailussa pöydän keskelle asetetaan pata, jossa on höyryävä mausteliemi. Ruokailijat dippaavat kiehuvaan pataan ohuina siivuina muun muassa lihaa, nuudeleita ja kasviksia.

– Kiinassa on tyypillistä, että liha tarjoillaan ravintoloissa kaikille yhteisenä annoksena. Tämä vaikuttaa myös meidän tuotekehitykseemme. Toki joka maassa on omat erikoisuudet, jotka määrittelevät tuotevalikoiman.

Atria Suomen viennin määrä on noin 70 miljoonaa euroa ja tavoitteena on edelleen kasvattaa sitä. Yhtiön koko liikevaihto on noin 1,4 miljardia euroa. Isointa kauppa on Ruotsiin, mutta Aasian maihin vienti on koko ajan kasvanut.

Juttu on mukana kaupungin ja Inton tuottamassa Seinäjoki lennossa -julkaisussa. Tutustu koko lehteen tästä.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.