INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Biomestat-hanke valmis: Biokaasutus mahdollistaa uutta liiketoimintaa

Uutinen   •   Huhti 13, 2018 15:03 EEST

Into Seinäjoki on saanut päätökseen hankkeen useamman maatilan yhteisen kuivalannan käsittelylaitoksen toiminnan edellytyksistä. Hankkeen aikana tutkittiin, löytyykö Etelä-Pohjanmaalta toimintaan soveltuvia keskittymiä, joissa erityisesti lannanlevitysalan suhteen on haasteita. Hankkeen aikana löydettiin toiminnalle skaalautuva kokonaiskonsepti, jolla lannankäsittely voitaisiin tehdä kustannustehokkaasti ja luoda jopa tiloille lisäliiketoimintaa. Kannattavimmaksi vaihtoehdoksi valikoitui biokaasutus siten, että laitos tuottaisi ravinnepitoista kierrätyslannoitetta markkinoille. 

Hankkeessa tehtyjen haastattelujen perusteella lannoitetuotanto olisi teknisesti mahdollista ja kannattavaa. Toinen kannatava tuotantomuoto on liikennekaasun tuotanto, mutta koska alueellamme kaasun liikennekäyttöä ei juuri ole, jää tämän vaihtoehdon todellinen kannattavuus huonohkoksi.

Hankkeessa teetätettiin lyhyt selvitys näiden eri konseptien teoreettisista kannattavuuksista. Tuloksena saatiin myös laskuri, jolla jokainen voi arvoida oman laitossuunnitelmansa kannattavuutta. Laskuriin tarvittavat lähtöarvot määräytyvät tapauskohtaisesti.

Hanketta rahoitti E-P:n ELY-keskus maaseuturahastosta. Hanketta toteutettiin 1.8.2017-30.4.2018

Tässä raportti konseptien vertailusta

Jutun perässä excel-lomake kannattavuuslaskentaan.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.