INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Seinäjoen asemanseudulle 1500 asukasta ja yli 100 000 kerrosneliötä tiloja

Uutinen   •   Marras 28, 2017 15:31 EET

Tässä Sitowisen suunnitelmaa rakennusten massoitteluista.

Seinäjoen asemanseudun yleissuunnitelmaluonnos esiteltiin tänään runsaslukuiselle sidosryhmäjoukolle Seinäjoella. Sitowisen työstämä suunnitelma (alla liitteenä) on viimeistelyä vaille valmis.

Suunnitelmassa nykyinen asema korvautuu kaupunkimaisemmalla rakenteella. Asemakortteleihin sijoittuu monipuolinen tarjonta kaupan, liikkumisen ja vapaa-ajan palveluita, tapahtumia, toimisto- ja liiketiloja.

Pohjan puolelle rakentuvat asumisen korttelit, toimistorakentaminen painottuu pohjoispäähän ja Veturitallien alueelle rakentuu kulttuuri- ja tapahtumakeskus. Paikoitus on keskitetty laitoksiin asemakorttelin pohjois- ja eteläpäähän sekä Pohjan puolelle. Yhteensä autopaikkoja on noin 1400.

Asemakortteleissa painottuu läpäisevä rakenne, joka avaa näkymiä niin rata-alueen kuin kaupungin suuntaan. Nämä rakennusmassa sisä- ja ulkotilassa kulkevat ”solat” mahdollistavat miellyttävät kävelyalueet ja kaupunkiympäristön. Asemakorttelin asukkaille rakennetaan kattopihat.

Kerrosneliöitä suunnitelmassa on asemakortteleissa 72.000 k-m2 ja koko alueella yhteensä 113 900 k-m2. Kokonaisuudessa alue tarjoaa asumista noin 1500 asukkaalle.

Suunniteltu vaiheistus:

  • I vaihe: ratapihan muutostyöt, asemarakennuksen purku osittain, maantasopysäköintiä, toimistot (osa 1 ja hotelli), Pohjan alikulku ja aukiot, terminaalikortteli
  • II vaihe: asema- ja areenakorttelit, vanha alikulun jatke ja kunnostus, 1. Liityntäpysäköintilaitos, toimistot osa 2, valtionkadun kavennus, maantasopysäköintiä
  • III vaihe: 2. Liityntäpysäköintilaitos (eteläpää), toimistot osa 3, veturitallien alue

Mutterikorttelit ja Lappajärvenpuisto voidaan toteuttaa muusta kokonaisuudesta erillään. Liikenteellisesti Ruukintie-Valtionkatu kaventuu 2-kaistaiseksi asemakorttelin edustalla kiertoliittymien välillä. 

Suunnitelma valmistuu kokonaisuudessaan tammikuun 2018 loppuun mennessä.

Yleissuunnitelmaa toteuttaa Sitowise, tilaajina ovat Seinäjoen kaupunki, VR Group Oy ja Liikennevirasto. Into Seinäjoki toimii suunnittelun suunnittelu- ja johtoryhmässä.

Myös Oopeaa mukana suunnittelussa

Into Seinäjoen tilauksesta myös arkkitehtitoimisto Oopeaa suunnittelee asemanseudun toimistorakentamista. Oopeaa on tänään julkistanut havainnekuvaa suunnitelmistaan.

Kommentit (1)

    Hei. Hieno esitys. Haluaisin kiinnittää huomiota edelleen tuohon rautatien ylitykseen tai alitukseen. Nykyisinhän se tapahtuu keskusta-alueella alittamalla pääasiassa kolmesta eri paikasta, joko kantatieltä 67, vanhasta tunnelista Pohjolantietä pitkin tai uudemmasta Kirkkokatu-Kalevalantie-tunnelista. Tässä ovat vaihtoehdot tällä hetkellä kun arkipäivisin väki vaihtaa kotiin-töihin-kotiin liikenteessä vasemmalta oikealle ja päinvastoin. Ruuhkapaikkoja löytyy näistä jokaisen edellämainitun kohdalta. Olin näkevinäni Kirkkokadulla liikenteenlaskentakameran jokunen aika takaperin, tai sitten se oli vain unta. Eikö nyt olisi aika miettiä, että miten nuo aamu- ja iltapäiväruuhkat selätetään Seinäjoen kasvavassa liikenteessä? Pelkkä alikulun rakentaminen Pohjaan ja sieltä takaisin ratkaisee ainoastaan sen, että osa lisääntyneestä liikenteestä siirtyy ko. väylälle, mutta ongelmat jatkuvat ns. tupla-alikulussa, Wurthin ympyrässä, Pohjolantieltä Valtionkadulle pääsyssä yms. Kehotan päättäjiämme jalkautumaan, varsinkin näin talviaikaan klo 15-16 väliseksi ajaksi seuraaviin paikkoihin: Kirkkokatu Sokos Hotel Lakeuden sekä Lakeudun ristin välinen alue = ruuhka, osa haluaisi Kasperiin, ja autoilijat ovat fiksusti itse keksineet että ajavat niin lähellä keskikaistaa, että myös kaupungista päin tulevat ja oikealle kääntyvät saavat oman kaistan jota ei ole olemassa, kuin vasta valoissa asti. Samassa risteyksessä sama ajankohta mutta kaupungista päin Ruukintietä lähestyttäessä, ja vasemmalle käännyttäessä jono on niin pitkä, että on viisaampaa ajaa suoraan ja heittää U-käännös risteyksen toisella puolella (aiheuttaa turhia vaaratilanteita). Suosittelen myös jalkautumaan n. poliisilaitoksen kohdalle, ympyrästä ns. itikan ristin suuntaan, esim. klo 15.45. Se ensimmäinen valoristeys on täyttä kaaosta, koska seuraavassa risteyksessä suurin osa haluaisi mennä suoraan, ja täten tukkivat sekä Ylistaroon että keskustaan kääntyvien mahdollisuudet päästä omalle kaistalleen. Voisiko tuo pieni valoristeys olla kaksikaistainen ympyrästä tullessa kaupunkia kohti? Vasen kaista suoraan ja Ylistaroon, oikea kaista keskustaan oikealle kääntyville?

    Pitäisi miettiä että jos nyt kahden väylän sijasta saadaan liikenne kolmea väylää pitkin radan toiselle puolelle, esim. iltapäivällä, on siellä toisella puolella käytössä edelleen samat väylät kuin tälläkin hetkellä.

    - Ville Mäkelä - 2017-11-29 10:20 EET

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.