INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Julkiset hankinnat parhaimmillaan yritykselle erinomainen tuotekehitysväylä

Blogikirjoitus   •   Huhti 05, 2017 14:20 EEST

Kaupungit ovat merkittäviä palvelujen ja tavaroiden hankkijoita. Seinäjoella hankintoja tehdään vuosittain n. 200 miljoonalla eurolla. Tästä yritysten, yhdistysten ja säätiöiden osuus on 75 miljoonaa euroa. Isommissa kaupungeissa kaikki on isompaa, toki myös hankinnat. Esimerkiksi Turussa palveluhankintojen osuus on 650 M€.

Julkiset hankinnat tarjoavatkin yrityksille merkittävän väylän myydä tuotteitaan ja palveluitaan. Paitsi myyntikanava, julkiset hankinnat voivat olla myös tuotekehitysväylä yrityksille. Kun julkinen toimija muotoilee tarpeensa edelläkävijän tyylillä, eikä tarpeelle löydy suoraan valmista ratkaisua, tie uuden kehittämiselle ja ensimmäiselle referenssille on auki. Puhutaan innovatiivisesta julkisesta hankinnasta.

Seinäjoella suunnitellaan merkittävää ruokapalveluihin liittyvää investointia. Toteutuessaan uusi keskuskeittiö vastaa laajalla rintamalla kaupungin koulujen ja päiväkotien ateriatarpeisiin. Iso investointi avaa näkymiä myös uudenlaiselle yhteistyölle yritysten ja kaupungin välillä. Mahdollisuuksia liittyy rakentamiseen, keittiön laitteisiin, ruokahävikin pienentämiseen, jätteiden käsittelyyn, jäljitettävyyteen, kuljetuksiin, pakkauksiin, jne., jne.

Kokonaisuus on laaja. Ihan kaikkea ei voi, eikä ole järkevää toteuttaa edelläkävijäratkaisuja hakien. Niihin kun sisältyy omat riskinsä. Keskuskeittiön osalta on päädytty selvittämään uudenlaisen tekemisen paikkoja parista aiheesta: keittiön laiteinvestoinneista sekä ruokapalvelukokonaisuuteen liittyvistä, ikääntyville suunnatuista kotihoidon ateriapalveluista.

Laiteinvestoinneissa kiinnostavaa on se, millaisia hankinta- tai palvelumalleja on olemassa laitteiston tai vastaavan kapasiteetin hankkimiseksi. Mitä eri mallit tarkoittavat käytännön toteutuksen kannalta? Onko olemassa digitaalisia ratkaisuja, jotka mahdollistavat uudenlaisen palvelumallin? Yksinkertaistaen ja kärjistäen: onko järkevää hankkia pata hernekeiton valmistamiseksi vai ratkaisu, jonka tuloksena kouluille saadaan toimitettua ruokalistan mukainen hernekeitto.

Kaupungin hankintoja ja investointeja kannattaa seurata myyntimielessä. Kannattaa olla myös mieli avoinna uusille mahdollisuuksille. Uusi tuote ja liiketoiminta saattaa syntyä yhteistyöllä aivan lähietäisyydellä omassa kaupungissa!

Into Seinäjoki Oy on selvittänyt laiteinvestointeja ja ikääntyvien ateriapalveluja osana Esiselvitys yritysyhteistyön uusista malleista julkisessa hankinnassa – case keskuskeittiö –hanketta. Hanketta on rahoittanut Etelä-Pohjanmaan liitto.

Sanna Kankaanpää

Sanna Kankaanpää työskentelee ohjelmapäällikkönä Into Seinäjoki Oy:ssä agrobiotalouden kehittämisen parissa. Hämäläisestä maatalon tytöstä on tullut eteläpohjalainen maatalon emäntä, joka ihmettelee lakeutta ja murresanoja. “Enää ei naurata 1,5 metrin mäet, onhan ne selvästi mäkiä!”

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.