INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Ihmiset tekevät kaupungista kaupungin

Blogikirjoitus   •   Touko 10, 2017 08:10 EEST

Minulta on monesti kysytty, mikä tekee Seinäjoesta kaupungin. Ihmiset. Asukkaat, jotka näkyvät ulkona kaupunkitilassa.

Osallistuin kaupunkitutkimuksen päiviin ja kuuntelin tohtori Geci Karuri-Sebinan ajatuksia urbanisaatiosta ja yhteisestä tulevaisuudestamme. Hän nosti esiin, että yhteinen urbaani tulevaisuutemme koostuu kahdesta ajattelumallista: 

1. meidän ei pidä ajatella ainoastaan, missä me olemme ja mitä me voimme tehdä, vaan myös keitä me olemme, ja
2. yhteinen urbaaninen tulevaisuus on itseään havainnoiva ja dynaaminen. 

Hän määritteli symbolien kautta sitä, että meidän pitää osata katsoa taaksepäin, jotta ymmärrämme, mihin olemme menossa. On myös tärkeää olla sopeutumiskykyinen, kestävä, neuvokas ja ymmärtäväinen ja ymmärtää, että kaikki ovat riippuvaisia toistensa keskinäisestä suhteesta.

Ymmärrän tämän niin, että meidän on oivallettava kaupunkimme historiallinen konteksti ja nykytilanne sekä osattava suhteuttaa tämä nokkelasti ulkopuolisiin haasteisiin ja mahdollisuuksiin. Niin rakennamme kestävän pohjan kaupungille. On tärkeää myös olla ketterä ja dynaaminen sekä osata muuttua vaihtuvien tilanteiden mukaan. Kaikki tämä tietenkin on tehtävä yhteistyössä erilaisten tahojen kanssa.

Yksi hyvä esimerkki uudistuskohteesta Seinäjoella on Keskustorin uudistus kokonaisuudessaan ja etenkin torin taideteoskilpailu, jossa on tarkoituksena hankkia pysyvä, paikkasidonnainen julkinen teos. Teoksen toivotaan ilmentävän alueen identiteettiä, tuovan kaikuja torialueen historiasta ja toimivan yhteisöllisyyttä ruokkivana kaupunkilaisten ja vierailijoiden kohtaamispaikkana. Mielestäni tässä uudistusprosessissa kiteytyvät konkreettisella tavalla yllä mainitut tulevaisuuden urbanisaatiota määrittelevät elementit.

Palatakseni siihen, että ihmiset - asukkaat - ovat kaupunkia elävöittävä tekijä. Nyt kun luomme uudistuksilla uudenlaisia kaupunkitiloja, haastaisin asukkaita teemalla ”enemmän kaupunkia kaupunkiin” käyttämään kaupunkia enemmän. Sen toreja, puistoja ja muita ulkotiloja. Mitä enemmän näymme, sitä eläväisempi kaupunkimme on. Se nostattaa hyvää fiilistä.

Näin luomme kaupungista kaupungin, urbaanin kokonaisuuden.

Keskustan uudistusta voi seurata www.meidanseinajoki.fi sivustolla.

Kirsi Mattila, puh. 040 530 5111, kirsi.mattila(at)intoseinajoki.fi


Minua voisi tituleerata kaupalliseksi humanistiksi. Työskentelen tällä hetkellä Tuunaa Tuottoa Vol.2. -valtakunnallisen luovan yritysverkoston parissa ja Seinäjoen ydinkeskustan kehittäjänä erikoistuen käyttäjälähtöiseen kaupunkisuunnitteluun. Vapaa-ajallani matkustelen mitä ihmeellisimmissä paikoissa ja ahmin kirjallisuutta laidasta laitaan.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.