INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Heikot ja vahvat signaalit

Blogikirjoitus   •   Elo 16, 2017 14:25 EEST

Talouden trendejä ja niiden kehittymistä arvioidaan erilaisilla heikoilla ja vahvoilla signaaleilla. Erilaiset mittaristot ovat jo hyvän aikaa kertoneet, että Suomi on nyt hyvällä nousu-uralla.

Suomen Pankki ennusti vuosi sitten ennen juhannusta, että Suomi palaa kasvu-uralle muun euroalueen perässä. Toteutuneet tilastot ovat vahvoja merkkejä, että näin tosiaan on käynyt.

Heikkoja signaaleja, jotka välillisesti kertovat talouden piristymisestä, olemme Into Seinäjoessa saaneet pitkin vuotta. Viimeisen puolen vuoden aikana ovat yrittäjät esimerkiksi kyselleet osaavan työvoiman perään enemmän kuin edellisen parin vuoden aikana yhteensä. Käytettyjen autojen tuonti oli alkuvuonna peräti 20 % suurempi kuin vastaavaan aikaan edellisvuonna. Yksityiset investoinnit ovat vauhdittuneet varsinkin rakentamisen piristymisen ansiosta. Kysyntä on elpymässä, usko parempaan on vahvistunut.

Talous ja kaupankäynti piristyvät, mutta maailma on osin erilainen kuin se oli vuonna 2008, kun kansainvälisen taloustaantuman merkit ilmestyivät.

Valmistavaa teollisuutta siirtyi halvempien kustannusten maihin. Ilahduttavasti tuotannon paluumuuttoakin on nähty, mutta iso osa jää pysyvästi ulkomaille. Kuluttajien ostokäyttäytyminen on siirtynyt verkkoon. Myös markkinoinnin panokset suuntautuvat yhä enemmän verkkoon. Printtimainonta on supistunut kymmenen vuoden takaisesta ja jopa television suosio on ollut vuosia alamäessä. Jalansijaa ottavat uudet markkinoinnin muodot ja tarkemmat segmentoinnit. Merkittävä roolin on ottanut ennen lähes tuntematon markkinoinnin muoto - sisältömarkkinointi.

Rohkeasti merta edemmäs kalaan

Koska aika entinen ei sellaisenaan enää palaa, useilla liikealoilla pyritään sopeutumaan realismiin ja hakemaan uusia muotoja tarjontaan, toimintatapoihin ja markkina-alueeseen – asiakaskuntaan. Kalaan on nyt lähdettävä entistä useammin meren taakse ja tarkemmin mietityillä syöteillä.

Pohtiessaan uudelleen liiketoimintaansa yrittäjällä on näkemyksiä, joiden perusteella päätöksiä tehdään. Perusteet syntyvät viesteistä ja informaatiosta, joita markkinoilta kertyy. Luetaan sekä heikkoja että vahvoja signaaleja.

Uusille vientialueille suuntaaminen sisältää aina runsaasti kysymysmerkkejä ja muuttuvia tekijöitä. Enemmän tietoa on enemmän perusteita päätöksille. Laajempi kokonaiskuva, ensikäden tietoa ja tuoreita kokemuksia – näille on käyttöä kun poissuljetaan vaihtoehtoja tai tehdään lähtöpäätös.

Eteläpohjalaisille yrityksille on 30. elokuuta tarjolla infoa suoraan pääkallonpaikoilta. Suomen Etelä-Amerikan maiden suurlähettiläät Meksikosta, Perusta, Boliviasta, Ecuadorista, Chilestä, Argentiinasta, Uruguaysta, Paraguaysta ja Karibialta ja Ulkoministeriön Latinalaisen Amerikan yksikön edustajat ovat tapaamassa eteläpohjalaisia yrityksiä.

Lisätietoja ja ilmoittautumisohjeet täältä.

Olisiko mitään menetettävää, jos kävisi tilaisuudessa tarkistamassa, voisiko bisnesmahdollisuuksia löytyä noista maista. Joko yksin tai vaikkapa jonkin kumppaniyrityksen kanssa.

Tapio Seppä-Lassila, puh. 040 501 7350

Kirjoittaja seuraa maailmaa yrityskehitysperspektiivistä. Ajatuksen juoksu kulkee Yritysten menestystä varten. Luontevat keskustelut käynnistyvät usein markkinoinnin ja kansainvälisen kaupankäynnin aiheista.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.