INTO Seinäjoki
Tervetuloa uutishuoneeseemme
Seuraa Into Seinäjoki

Bisnestä mopon kiilto silmissä

Blogikirjoitus   •   Marras 01, 2017 09:04 EET

Kevättalvella Peltolan poikien mielissä alkoi pöristä uuden uutukainen mopo. Sen hetken maksuvalmiusaste näytti sen verran pienelle, että pojat päättivät ottaa yhteyttä läheisesti tuntemaansa maaseudun yritysneuvojaan. Bensan katku sieraimissaan he saapuivat selittämään tilannetta, jossa mopoinvestointi kiilsi silmissä, mutta rahoituksen kanssa saattoi vielä olla jotain tekemistä. Pojilla oli kuitenkin mielessään itsensä likoon lyövä suunnitelma. Mikäli puolet rahoituksesta järjestyisi yritysneuvojan myöntämällä osarahoituksella, puolet he keräisivät itse sopivan kokoisen kesäprojektin turvin. 

Sopimus tehtiin ja yritysneuvojan harteille jäi miettiä ja kaivaa tietoa siitä, mikä voisi olla pojille sopiva ratkaisu tulovirtojen varmistamiseksi.

Pojat ja yritysneuvoja tekivät pätevän projektisuunnitelman. Peltolaan tehdään perunamaa, jonka liiketoimintamalliin rakennettaisiin jatkuvaa tulovirtaa sekä satokauden edetessä lopputuotteen myymisestä saatavaa tuloa. Syntyi PerunaExpress –konsepti, jossa kotikylän asukkailla oli mahdollisuus tilata uutta perunaa suoraan pellosta kotiovelle!

Projekti aloitettiin sopivien lajikkeiden valinnalla. Tarvittiin varhaista kesäperunaa sekä hyvää ja kestävää talviperunaa. Siemenet hankittiin ja maa kunnostettiin. Sopivien apuvoimien, kuten pikkusiskon sekä isän ja traktorin kanssa tehtiin istutus.

Istutuksesta muutamien viikkojen päästä alkoi tulojen tienaaminen. Koska sadon maksimointiin tarvittiin rikkaruohojen kitkemistä, oli projektisuunnitelmaan kirjattu ehto, jonka perusteella yritystukea maksetaan jo etukäteen jokaista putsattua penkkiriviä vastaan. Siinä vaiheessa, kun maisema näytti ennemmin savipäiden ja pilliäisten täyttämältä villikesannolta, ehto saattoi yrittäjistä tuntua mahdottomalta täyttää. Sinnikkäästi, ja lievällä yritysneuvojan tuuppauksella ja vieressä kulkemisella, selvittiin eteenpäin.

Tilauksia toimittamaan

Kasvukauden ehtiessä elokuuhun oli aika aloittaa markkinointitoimenpiteet ja myynti. Jälleen yritysneuvoja sai auttaa sopivimpien markkinointikanavien löytämisessä. Asiaa keskenään pohdittuaan yrittäjät päätyivät sosiaalisen median käyttämiseen pääkanavana. Tässä vaiheessa mietittiin myös tuotantoprosessi, logistiikkakuviot, hinnoittelut sekä myynti- ja asiakaspalvelun periaatteet. Kun kuvio oli kunnossa, otettiin markkinointia varten sopivat kuvat ja pistettiin PerunaExpress maailmalle.

Ja tilauksia alkoi tulla! Kuukauden ajan nuoret yrittäjät ahkeroivat perunamaalla kuokka kädessä perunoita nostaen. Tuotteet pakattiin pussiin, kirjoitettiin kuitti ja toimitettiin pussi asiakkaalle pyörällä suhaten. Joitain pusseja toimitettiin myös laajennetulle kohdemarkkinalle apujoukkojen työpaikoille. Hyvät tuotteet ja laadukas asiakaspalvelu tuottivat tulosta. Useimmilta asiakkailta yrittäjät saivat myös lisätilauksia!

Välillä koettiin epätoivon ja turhautumisen hetkiä, kun maa oli märkää ja vettä satoi niskaan, mutta tilaukset oli toimitettava. Toisinaan taas toimitusreissulla saattoi saada bonuksena jäätelöä ja hyviä asiakasvinkkejä tulevaisuutta ajatellen. Nämä tuntuivat olevan yrittäjien tähtihetkiä.

Toimituskausi loppui loppujenkin perunoiden nostoon, ja talvilaatusäkkien toimitukseen ennakkotilanneille asiakkaille. Omarahoitusosuutta oli saatu kasaan tarvittava määrä ja mopoinvestointi on vain merkin ja mallin valitsemista vailla.

Kohti kasvua

Peltolan poikien yrittäminen ei tunnu loppuvan tähän, ensi vuodelle on jo isommat investointihalut ja kasvun mahdollisuudet mielessä. Maapinta-alaa pitää kasvattaa ja lajivalikoimaa lisätä. Lisäksi oheistuotteeksi ja lisäpalveluksi mietitään sokerihernettä ja muuta mullasta nousevaa. Tietää siis äiti-yritysneuvojalle lisää toimeksiantoja.

Perunapussin tarinaa on ollut mukava seurata. Liiketalouden perusteiden oppiminen ja ymmärrys, työn tekemisen tärkeys, sekä ainaisen ”huvittamis”–myytin murtaminen ovat opetuksia, joiden arvo on poikien elämässä mittava. Perunapussi myös innostaa ja laittaa suunnittelemaan lisää, motivoi ja tuo onnistumisen tunteita. Se on kasvutarina, joka tuottaa parhaat mukulansa vasta pitkälle tulevaisuudessa.

Jenni Koski, puh, 050 554 1440, jenni.koski(at)intoseinajoki.fi

Jenni Koski työskentelee Into Seinäjoen maaseudun kehittämistehtävissä. Jennin aika kuluu maatila- ja maaseutuyrittäjien monipuolisten kehittämisideoiden ja liiketoimintamahdollisuuksien eteenpäin viemisessä. Insinöörisnaisen oma maalaismaisema on niin työ, koti kuin harrastuskin.

Kommentit (0)

Lisää kommentti

Kommentti

Lähettämällä kommentin suostut siihen, että henkilötietojasi käsitellään Mynewsdeskin tietosuojakäytännön mukaisesti.